İmplant Konusunda Genel Bilgilendirme

    

 

İmplant tedavisi nedir?

Doğal dişlerin herhangi bir nedenle kaybedilmesi sonucunda, ortaya çıkan boşluk ya dişhekimliğinde kron-köprü sabit protezler ile ya da hastanın kendisinin takıp çıkartacağı hareketli protezler ile doldurulur. Kron köprüler, boşluğa komşu sağlıklı dişlerin belirli miktar kesilmelerini gerektirdiklerinden, bu sorunsuz dişlerde geriye dönüşsüz işlem yapılmasına neden olur. Hareketli protezler ise, takıp çıkartmalı bir yapının ağızda taşınmasının zorluğunun yanısıra tutuculuğu sağlayan, kroşe denilen kancaların başkaları tarafından görülmesini de neden olur. Bu tip hareketli protezler belirli bir kalınlıkta yapılmaları gerektiğinden ve ağızda çok hacim kaplamalarından ötürü, hastada rahatsızlıklara neden olurlar. Ayrıca, hareketli protez altındaki destek kemiğin zaman içinde azalmasıyla, ileri yaşlarda protez kullanımı giderek zorlaşmaktadırlar.

Dental implantlar ile tedavi, dişhekimliği biliminin hastalara sunduğu son gelişmelerden birisidir. İmplantlar, kaybedilmiş doğal dişlerin yerini dolduran küçük titanyum vidalardır. Kemik içine yerleştirilen implantlar, belli bir iyileşme süresi içinde kemik ile kaynaşır ve üzerlerine yapılan sabit ya da hareketli protezlere destek olurlar. Bu sayede, klasik protezlerin ortaya koyduğu birçok sıkıntı ortadan kaldırılmış olur. Hastanın yaşam kalitesi artırılarak, sosyal olarak kendilerini daha güvende hissetmesi sağlanır.

İmplant tedavisinin en büyük avantajı, sağlıklı olan komşu doğal dişte hiçbir kesim işleminin yapılmamasıdır. Bir kısım doğal dişini kaybetmiş ama hala belli sayıda doğal dişe sahip hastalarda, takıp çıkartmalı protezler yerine sabit protezler yapabilmek büyük avantajlar getirmektedir. Bütün dişlerini kaybeden hastalarda ise, ya tamamen sabit porselen protezler yapılarak, hastanın takıp çıkartmalı protezler kullanmak zorunda olmaması ya da çok daha az sayıda implant kullanarak takıp çıkartmalı protezlerinin, özellikle alt çenede hiç yerinden oynamamasının sağlanması hastaya sağlanan büyük avantajlardandır.

 

İmplantların hizmet etme prensibi nedir?

Kemik içine yerleştirilen implantlar yaklaşık 6-8 hafta sonra kemik ile kaynaşıp, protezlerin yükünü taşıyabilir duruma gelirler. Bu sürenin sonunda hekiminizin sizin için kullanmayı uygun gördüğü implant sistemine göre implant üstü protezlerin yapımına başlanıp, fonksiyon ve estetiğin istenilen düzeyde sağlanması mümkün olacaktır.

 

     

 

İmplantlar kaç senedir uygulanmaktadır?

Yerleştirilen ve halen hasta tarafından kullanılan ilk implantlar bugün 35 yıldır hizmet vermektedir. Dişhekimliği biliminin belki de, en uzun ve kontrollü çalışmalarında tespit edilen implant başarısı çeşitli koşul ve markalar göz önüne alınırsa % 80- 98 arasında değişmektedir.

 

Dental implant yerleştirilmesi için gerekli olan koşullar nelerdir?

 

Çene gelişimini tamamlamış ve genel sağlık durumu iyi olan kişilerin tümünde diş eksikliklerinin giderilmesi için dental implantlar kullanılabilir. İmplant uygulanması için temel gereksinimler yeterli kemik desteğinin varolması, iyi ağız bakımı ve bozuk olmayan bir yara iyileşme kapasitesidir. İmplant ameliyatının başarılı olabilmesi için daha önceden doğal dişlerin tedavi edilmesi ve varsa dişeti rahatsızlıklarının ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun yanısıra uzun süreli başarılar için mükemmel bir ağız bakımı ve diş fırçalanması gerekmektedir.

 

İmplant tedavisi görmek için yeterince sağlıklı mıyım?

Genel olarak konuşulacak olursa normal diş çekimi yapılabilecek kadar sağlıklı olan hastalar implant tedavisi yaptırmak içinde sağlıklı kabul edilirler. Çok nadir görülen bazı genel sağlık problemlerine sahip olanların dışında implant uygulanması mümkün olmayan insan yoktur. Bu durum diş hekiminiz ile görüşmenizin sonrasında açıklık kazanacaktır.

Bunun ötesinde, çene kemiğinin yapısı ve implant yerleştirilebilecek kemik miktarı, implant uygulaması yapılıp yapılamayacağını belirler. Ancak, ileri cerrahi tekniklerin gelişmesi ile implant uygulanamayacak hasta neredeyse kalmamıştır.

 

İmplant tedavisi nerede ve nasıl yapılır?

Bu tip bir tedaviye başlamadan önce yeterli ve doğru bilgi almanız, her şeyden önce, kendi sağlığınız açısından gereklidir. Kliniğimizde çalışan tüm hekimler hastaların doğru bilgilendirilmelerinin en doğal hakları olduğuna inanmaktadır. Implant tedavisi, doğru seçilen vak'alarda ve usulüne uygun yapıldığı taktirde, hastaların yaşam kalitesini arttıran ve yüz güldüren bir tedavi yöntemidir. Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleştirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene sırasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilecektir. Bu aşama da ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilecektir.

 

İmplant tedavisi için yeterli destek kemik olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Klinik muayene ve röntgen hazırlıkları yeterli kemik olup olmadığını ortaya koyan tetkiklerdir. Ancak sınır vak’alar da çene kemiğinin 3 boyutta kalınlığını bilmemizi sağlayan bilgisayarlı tomografi tetkikleri gerekebilir.

 

İmplant tedavisine karar verdim ancak yeterli kemik dokusu yoksa alternatiflerim nelerdir?

Günümüz cerrahi teknikleri ve kullandığımız malzemeler kemik olmayan bölgelerde de kemik yaratmamızı sağlayacak seviyelere ulaşmıştır. Bu nedenle bölgede kemik olmaması eskiden olduğu kadar kritik değildir.

 

İmplant uygulanması sırasında gözlenebilecek riskler nelerdir?  

Doğru planlanmış ve deneyimli hekimler tarafından yapılan implant uygulaması risklerinin, bir diş çekimi sırasında karşılaşılabilecek risklerden farkı yoktur. Ancak özellikle operasyondan hemen sonraki erken dönemde hekiminizin önerilerine uyulması ve ağız bakımına özen gösterilmesi gerekmektedir.

 

İmplantlar üstüne yapılacak protezler nasıldır?

Implantlar üzerine yapılacak protezler vak'anın özelliğine göre değişik tipte olabilir. Yani bunlar kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi ancak diş hekimi tarafından çıkartılabilen sabit protezler olarak da planlanabilir. Her iki planlamanın da kendilerine göre farklı avantajları söz konusudur ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size ayrıntıları ile anlatacaktır.

 

İmplant tedavisi hangi dişsizlik durumunda ne avantajlar sunar?

 a) Alt çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalar:

Alt çene tam dişsizlik durumlarında hem protezin küçük olması hem de dil gibi hareketli bir organın bulunması hastalarımızın sıkça protez hareketinden, protez vuruğundan ve iyi çiğneyememe sıkıntılarından yakınmalarına neden olur. Bu hastalarımız da implantların uygulanması yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

b) Üst çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalar:

Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha az hareketli, daha tutucu ve daha dengeli olsalar da, protezin damağı kapatmak zorunda olan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir. İmplant tedavisi bu sıkıntıların ortadan kalkmasını sağlar.

c) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar:

Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin (modern protez) estetik olmayan görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişleri kestirme zorunluluğu olabilir. İmplant tedavisi estetiği sağlarken komşu dişlerin hasar görmesini de önler.

d) Tek dişini kaybetmiş hastalar:

Bu hastalar tek bir diş boşluğunun doldurulması için en az komşu iki dişin küçültülmesi seçeneği ile karşı karşıya kalan hastalardır. Diş üzerinde yapılan en ufak bir dolgu işleminin bile (ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın) ilgili dişi rahatsız etme riski vardır. Tek bir implant'ın yerleştirilmesi, komşu dişlere müdahale zorunluluğunu ortadan kaldırdığı gibi çoğu zaman daha estetik ve fonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur.

      

Tek diş eksikliği vakasında implant destekli porselen restorasyon

 

Dental implant tedavisinin yukarıdakiler dışında genel avantajları nelerdir?

En önemli avantaj implantlar üzerine yapılacak protezin, sizin tarafınızdan, kendi dişleriniz gibi hissedilmesi ve konuşma gülme çiğneme gibi günlük işlemleriniz sırasında kendinizi kısıtlamamanızdır. Bunun dışındaki avantajlar aşağıda sıralanmıştır:

· Dişlerini kaybederek protez kullanmaya başlayan hastalarda biyolojik bir kural olarak mutlak kemik erimesi görülür. Bu durum, bir süre sonra yanak ve dudağın desteği kaybolacağından yüz şeklinde değişikliklere, profilde çöküntülere neden olabilir. Ancak implantlar kemik üzerine belirli bir kuvvet ilettikleri için bu kemik erimesini ve dolayısı ile yüz şeklindeki değişiklikleri engeller.

· Diş çekimlerini takiben kişilerin çiğneme etkinliği yaklaşık 4 kat azalır. Bunun nedeni diş kökü etrafında çiğneme kuvveti alıcılarının yitirilmesidir. İmplant’lar kemik içine yerleştirileceğinden bu alıcıların bir kısmının tekrar devreye girmesini sağlar ve doğal dişiniz varmışçasına çiğneme kuvveti uygulamanızı sağlar. Sonuçta da daha etkin bir öğütme işlemi yapabilirsiniz

· Bir diğer avantaj protezlerin sıkıca yerinde durmasıdır. Bu sayede protezlerin hareket etmeyeceğini bilmek ve rahatça gülmek, yemek yemek ve hatta öpüşebilmek olasıdır.

 

Isırma kuvveti ve protez tutuculuğu en üst seviyede olacağı için rahatsız edeceğini düşünmeden her türlü gıda maddesini tüketebilirsiniz. Bu da dengeli beslenmenizi sağlayacaktır. Sosyal hayatınızdaki sınırlamaları ortadan kaldırmanız da ek bir getiridir.

 

İmplant tedavisi her yaşta yapılabilir mi?

18 ile 99 yaşları arasında değişen, genel olarak sağlıklı bireyler implant tedavisinden faydalanabilirler. Bazı özel durumlarda (kemik gelişiminin tamamlandığının tesbit edildiği haller) 18 yaş altındaki kişilere de implant uygulanabilir. Bir ya da birden fazla diş eksikliği tedavi olma şansını etkilemez. Ayrıca hastanın cinsiyeti de implant tedavisinin başarılı olup olmaması ile ilgili değildir.

 

İmplant yerleştirilmesi ağrılı mıdır? Cerrahi işlem ne kadar sürer?

Uygun anestesi altında implant operasyonu sırasında hiç ağrı duyulmaz. Operasyon sonrasında da hissedilen ağrı normal bir diş çekimi ağrısından farklı değildir ve sık kullanılan ağrı kesiciler ile kolayca atlatılabilir. Ağrı kesicilerin ve antibiyotiklerin kullanımı operasyonun şartlarına göre her hasta için değişiklik gösterebilir. Yerleştirilecek implant sayısı ve kemik durumuna göre işlem 30 dakika ile 3 saat arasında sürebilir. Ancak özel durumunuza göre bu konudaki en doğru bilgiyi hekiminiz size önceden verecektir. Operasyon sonrası bazen birkaç gün sürecek hafif şişlik görülmesi normal sayılmalıdır.

 

Operasyon sırasında ve sonrasında bir rahatsızlığım olacak mı?

Operasyon lokal anestezi ve sedasyon ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.

 

Operasyon sonrası çalışabilir miyim?

İmplant operasyonu genelde dişi çekimi kadar basit bir işlemdir. Bu nedenle standart uygulamalarda, işlem sonrasında sadece dinlenmeniz yeterlidir. İleri cerrahi tekniklerin uygulanması gereken durumlarda ise birkaç gün dinlenmeniz gerekli olabilir. Kişisel durumunuza uygun süreyi hekiminiz size anlatacaktır.

 

İmplantların yerleştirilmesi ile her şeyin tamamlanarak protezlerin kullanılır hale gelmesi ne kadar süre alır? Ne kadar süre ile dişsiz kalınır?

Ayrıntılı bir muayene ve tedavi planından sonra tedavinin ilk aşaması implantların yerleştirilmesidir. Bu işlemden sonra genel olarak bir hafta kadar bölgeye kuvvet iletilmesi istenmediğinden hiç protez takılmaması önerilir. Daha sonra hastanın varolan protezinin içi yumuşak kalacak bir malzeme ile doldurularak implantın kemik ile iyileşme süresi olan 1.5-2 ay hastaya geçici protezi kullandırılır. Bu sayede hasta sosyal hayatını sürdürebildiği gibi alışkın olduğu çiğneme işlemini de yapabilir.

Tedavinin ikinci aşaması olan protez yapımı ise genel olarak 1-3 hafta içinde tamamlanır ki iyileşme süreci 2 ay kabul edilirse implant destekli protezlere ortalama iki buçuk ay gibi bir sürede sahip olunabilir. Ancak çok daha kısa sürede kemik ile birleşmesi söz konusu olan implant çeşitleri de son dönemlerde kullanılabilmektedir. Kemik defektlerinin olduğu hastalarda ileri cerrahi tekniklerle kemik onarılmaları yapılırsa, iyileşme dönemi defekt boyutlarına göre uzayabilir.

 

Dental implantların vücut tarafından reddedilmesi olası mıdır?

Titanyum implantların kemikle birleşmesi, canlı organ naklinden çok daha farklı bir mekanizma ile oluşmaktadır. Bu nedenle doku uyuşmazlığı, kan uyuşmazlığı ya da daha özel birtakım testlere gereksinim yoktur. Halk arasında implantın reddedilmesi olarak nitelendirilen kavram, bilimsel olarak doğru değildir. Başka bir deyişle implantların reddedilmesi söz konusu değildir. Ancak implantın yerleştirildikten sonra başarısızlığı söz konusu olabilir. Bunun da en önemli nedeni, hastanın hekim önerilerine dikkat etmemesi sonucunda oluşan implant çevresindeki küçük enfeksiyonlardır. Vucut için hiçbir zararı olmayan bu enfeksiyonlar genelde başka bir implantın yerleştirilmesi gerektirdiğinden, sadece zaman kaybına neden olurlar. İmplant malzemesi olarak kullanılan titanyum’un alerjik bir reaksiyon geliştirdiği bu güne kadar hiç gözlenmemiştir. Uygun şartlar sağlandığı ve doğru işlemler yapıldığı zaman dental implantların başarısızlığı yok denecek kadar azdır. Başarı kriterleri özetlenecek olursa

a) uygun hasta seçimi

b) hekimin deneyimi

c) hasta’nın ağız sağlığına önem vermesi ve düzenli kontrollere gelmesi

sayılabilir. Bir implantın başarısız olma durumunda aynı bölgeye tekrar implant yerleştirilmesi mümkündür.

 

İmplantların ömrü ne kadardır?

Düşünecek olursak doğal dişler bir ömür boyu hizmet vermesi gereken organlarımızdır. Ancak örneklere bakacak olursak hayat boyunca diş kayıplarımız olduğunu görürsünüz.

Yayınlanmış bilimsel raporlar 30 sene önce uygulanmış implantların %80’i aşkın bir kısmının halen ağızda bulunduğunu göstermektedir. Ancak bunların hekim uygulamasını takiben hastanın çok iyi bir ağız temizliği sağlayabildiği durumlar olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte düzenli olarak diş ve dişeti sağlığınızı kontrol ettirmeniz ve az sayıda sigara tüketmeniz de etken faktörlerden bazılarıdır.

Köprü olsun, modern protez olsun, implant dışı standart protetik uygulamaların ortalama ömrü ise gene bilimsel veriler ışığında 7-12 senedir.

Hepimiz biliriz ki diş problemleri yetersiz hasta bakımı ya da ihmal sonucu ortaya çıkarlar. Aynı şey implantlar içinde geçerlidir. Diş hekiminin kontrolü dışında bulunan beslenme alışkanlıkları, kalıtsal durum, doğru ağız bakımı, sigara alışkanlığı gibi sebepler nedeniyle bu sorunun kesin cevabını vermek zordur. Ancak her hekim implant uyguladığı hastasının bunları bir ömür boyunca problemsiz taşımasını hedefler. Son yıllardaki implant yüzeylerindeki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda implantların doğru bakımla ömür boyu ağızda hizmet etmesi beklenmektedir.

 

İmplantlar özel bakım gerektirir mi?

Dental implant sahibi olan hastalarımıza önerimiz onları doğal dişlerle aynı şekilde kabullenmeleri ve aynı bakımı uygulamalarıdır. Bu hastalar düzenli kontrollere gelmeli ve düzenli fırçalamalıdırlar. Diğer organlarımız gibi dişlerimizde düzenli kişisel bakım ve profesyonel kontrol gerektirmektedir. İmplantlarda kendi dişleriniz gibi hatta daha fazla bakım ihtiyacı gösterir. Bu bakımda düzenli fırçalama ve arayüz temizliği yapmakla mümkündür. Bu nedenle yukarıda bahsedilen kişisel ağız bakımını yapamayacak ya da ihmal edecek kişilerin implant tedavisi görmesi bazı problemler ortaya çıkmasına neden olabilir.

Unutulmaması gereken şey, bu tip bir tedavinin uzun süre başarılı olabilmesi için gereken en önemli faktörün düzenli ağız bakımı olduğudur. Bunun dışında tedavinin tamamlanmasından sonra hekiminizin direktifleri doğrultusunda düzenli kontrollere gitmeniz gerekmektedir.

 

Eksik olan her diş için bir implant gerekli midir? Yoksa tek implant birden fazla dişin yükünü taşıyabilir mi?

Kaybedilen her diş için bir implant gerekmez. Hiç diş olmayan bir damakta yapılacak protezin şekline ve varolan kemiğin miktarı ve sertliğine bağlı olarak 2 ile 8 arasında implant gerekmektedir. Eğer eksik diş sayısı '1'den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.Örnek olarak 3 diş eksikliği 2 adet implant ile giderilebilir.

 

Doğal dişler ile implantlar bir arada kullanılarak implant sayısı azaltılabilir ve tedavi ücreti düşürülebilir mi?

Bu durum mümkün olmasına rağmen zorunluluk olmadıkça tercih edilen bir yöntem değildir. Bunun nedeni dişler ile implantların kemik içindeki esnekliklerinin farklı olması ve bu durumun ileride problem çıkarabilme ihtimalidir. Bu nedenle kısa dönemde maddi olarak ekeonomik gibi görülen bu durum uzun dönemde daha fazla masraf ve problem çıkarabilecek bir yöntem olabilir.

 

İmplantlar çekim yapıldıktan hemen sonra yerleştirilerek zaman kaybı önlenebilir mi?

Bu giderek populer olan bir işlemdir ancak başarılı olabilmesi için aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır:

a) Çekim yerinde yeterli kemik olması

b) Çekim yerinin tamamen iltihaptan uzak olması

c) Çekilen dişe komşu dişlerde dişeti iltihabı olmaması

 

İmplantların çene kemiğinin erimesini engellediği doğru mu?

Evet. İmplantlar da diş kökleri gibi kuvvet iletimine neden olup destek kemiğe bir görev yüklediklerinden kemik erimesini engellerler. Böylece diş kayıpları sonrası zaman içinde ortaya çıkan estetik sorunlarla karşılaşılmamış olunur.

 

Dişeti iltihabı nedeniyle dişlerimi kaybettim. Hala implant tedavisi görebilir miyim?

Evet. Ağız bakımına sürekli dikkat edecek, ve kontrolleri aksatmayacaksanız implant tedavisi görebilirsiniz.

 

Çok alerjik bir bünyem var. Dental implantlar alerji yapar mı?

Günümüzde kullanılan implantların neredeyse tümü saf titanyum’dan yapılmaktadır. Günümüze kadar tüm dünyada saf titanyuma bağlı alerji vakası görülmemiştir. Bu nedenle implant tedavisi yaptırabilirsiniz.

 

Tek bir dişimi kaybettim. Boşluğun doldurulması için dişhekimim bölgeye köprü yapmayı önerdi. Ancak sağlam dişlerimin küçültülerek onlara zarar verilmesini istemiyorum. İmplant tedavisi benim sorunumu çözer mi?

Evet. İmplant tedavisi durumunuz için biçilmiş kaftandır. Kaybettiğiniz diş yerine yerleştirilecek bir implant bölgeye komşu olan iki dişinizin küçültülmesini ve dolayısı ile onların da ileride problem çıkarma riskini ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca bu tarz tek bir protezin temizlenmesi ve bakımı daha kolay olacağından dişeti sağlığınız da ciddi olarak korunacaktır.

 

Dişlerimi kaybedip tam protezleri kullanmaya başladığımdan beri yemeklerin tadını almaz oldum ve yaşamdan aldığım eski zevki alamaz oldum. İmplant’lar bana yardımcı olabilir mi?

Büyük olasılıkla evet. İmplantlar protezlere destek olup protezin hareketlerini sınırlayacağından protezin çok büyük ya da geniş hazırlanması gerekmeyecek ve böylece protez tarafından kapatılan doku miktarı azalacak ve tad alma duyusu eski durumuna dönecektir.

 

Uzun süredir dişsizim. Hala implant tedavisi görebilir miyim?

Halen protez kullanan bir kişiyseniz ve protezin oynamasından, yerinde durmamasından ya da sık sık vuruklar yapmasından şikayetçiyseniz implant tedavisinden yarar görebilirsiniz. Kişisel istekleriniz (tamamen çıkmayan protez gibi) ve size uygun tedavi yöntemine bağlı olarak 2 ya da 8 adet implant uygulanarak hak ettiğiniz sosyal hayatı yaşayabilirsiniz.

 

Hangi durumlarda implant yerine klasik köprü protezleri önerilir?

Yakın zamana kadar çoğu diş hekimi eksik dişlerin tedavisinde klasik köprülerin uygulanmasını önermekteydi. Ancak dental implantoloji alanındaki son gelişmeler hastalarımıza daha fazla tedavi seçeneği sunmamıza neden oldu. Günümüzde, boşluğa komşu dişlerin tedavi ihtiyacı olduğu bazı özel durumlarda, halen komşu dişlerden destek alınan klasik köprüler önerilebilmektedir. Ancak doğal dişlerin bütünlüğünün bozulmaması, karşıt dişlerle olan ilişkinin değişikliğe uğratılmaması ve birçok diğer teknik kısıtlamalar nedeni ile çoğu hekim giderek artan oranda köprü protezi uygulamasını terk ederek hastalarını implant uygulamalarına yönlendirmektedir.